Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
 • psa1.jpg
 • psa2.jpg
 • psa3.jpg
 • psa4.jpg
 • psa5.jpg
 • psa6.jpg
 • psa7.jpg
 • psa8.jpg
 • psa9.jpg
 • psa10.jpg
 • psa11.jpg
 • psa12.jpg

Εκδηλώσεις

Κόλντε κόλντε

 

Είναι ένα έθιμο που αναβιώνετε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Παρέες παιδιών γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και φώναζαν ‘’Κόλντε- Κόλντε’’ καλώντας τους κατοίκους να βγουν έξω και να τους κεράσουν φρούτα, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο κέρασμα υπήρχε στο σπίτι τους.

 
   

ΚΟΛΝΤΕ ΚΟΛΝΤΕ 2015

 

Έθιμο Κόλντε-Κόλντε 2014Έθιμο Κόλντε-Κόλντε 2014Έθιμο Κόλντε 2014

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Εκδηλώσεις

Βασικές εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι:


Τα ‘’Φανούρια’’, το τοπικό πανηγύρι της 27 Αυγούστου.
Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, με τον τίτλο ‘’Η παράδοση στο ποτάμι’’ που γιορτάζεται δίπλα στον Αξιό ποταμό, στο ξωκλήσι το Αϊ-Γιώργη.
Ο Σύλλογος αναβιώνει κάθε χρόνο τα ‘’Ρουγκάτσια’’ το δωδεκαήμερο και
Οι ‘’Λαζαρίνες’’ το Σάββατο του Λαζάρου.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Λαζαρίνες

Οι Λαζαρίνες είναι ένα παραδοσιακό έθιμο όπου πρωταγωνιστές είναι νεαρά κορίτσια τα οποία τραγουδούν τα ‘’κάλαντα’’ του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες έχουν τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια που έφεραν στην περιοχή οι προγονοί μας. Είναι βασισμένο στο θαύμα του Ιησού Χριστού, την Ανάσταση του Λαζάρου. Σύμφωνα με το έθιμο το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές τραγουδούν στους δρόμους του χωριού για να μαζέψουν χρήματα και αυγά(τα οποία θα τα βάψουν την μεγάλη Πέμπτη).

 
Το τραγούδι είναι:
" Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρών τα ψάρια, σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη και σου ‘φερε χαρτί και πορτοφόλι."
 

" Οι κοτούλες μας αυγά γεννούσαν, φωλίτσες μας δεν τα χωρούνε, δώστε μας για να σας ευχηθούμε. Καλό Πάσχα."

 

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ρουγκάτσια

Το έθιμο αυτό αναβιώνετε τις μέρες των Χριστουγέννων και έχει ρίζες από την τουρκοκρατία. Τότε οι λεγόμενοι «Αρματωλοί & Κλέφτες» έκαναν ομάδες και κατέβαιναν από τα βουνά στα γύρω χωρία για να εφοδιαστούν τρόφιμα και άλλα αγαθά από τους κατοίκους.

Ο σύλλογος μας το αναβιώνει μέσα στις 12 μέρες της γιορτής των Χριστουγέννων. Τα αγόρια του συλλόγου φορούν τσολιαδίστικες φορεσιές και με συνοδεία μουσικής γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι καλώντας τους συγχωριανούς να χορέψουν μαζί τους. Το γλέντι αυτό συνεχίζετε στην πλατεία του χωρίου με την λεγόμενη «Γουρουνοχαρά». Η γιορτή ονομάστηκε έτσι γιατί εκείνη την ημέρα οι κάτοικοι έσφαζαν τα γουρούνια τους και το κρέας το έβαζαν σε μεγάλα καζάνια για να το μαγειρέψουν για να φάει και να γλεντήσει  όλο το χωριό μαζί.

 

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Αγίος Γεώργιος

Κάθε χρόνο γιορτάζετε με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ο προστάτης της υπαίθρου και των πηγών καθώς επίσης και του στρατού ξηράς. Ας μην ξεχνάμε ότι στις εικόνες τον βλέπουμε να σκοτώνει με το δόρυ του τον δράκο που φυλούσε την πηγή και δεν άφηνε τους ανθρώπους να πιούν νερό.

 

Πανελλήνια και αγαπημένη γιορτή του Αϊ Γιώργη με ελληνικά στοιχεία, που δεν έλειψαν από καμία πανηγυρική συγκέντρωση σε τούτον τον τόπο. Έτσι και εδώ στο χωριό μας γιόρταζαν και συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τον άγιο πανηγυρικά. Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του χωριού γιόρταζαν τον άγιο, με την περιφορά της εικόνας στο προαύλιο της εκκλησίας με συνοδεία μουσικής, επίσης οι κάτοικοι έκαναν τάματα προς τον άγιο. Στην συνέχεια γινόταν ιππικοί αγώνες για να δείξουν την αξιοσύνη και την λεβεντιά τους οι καβαλάρηδες πάνω στο άλογο οι οποίοι φέρουν την σκέπη του Αγίου Γεωργίου. Και οι εκδηλώσεις τελείωναν με ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με πολύ φαγητό και χορό.

 

Στα σημερινά χρόνια ο σύλλογος μας σε συνεργασία με την δημοτική αρχή προσπαθεί να αναβιώσει το παλιό πανηγύρι του Αϊ Γιωργή με πολλές εκδηλώσεις όπως είναι, οιιπποδρομίες, χορευτικές εκδηλώσεις (με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής),παιδικά παιχνίδια κ.α.. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (συνήθως κάθε 2η μέρα Πάσχα).

 

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Περισσότερα Άρθρα...

 • 1
 • 2

Περισσότερα άρθρα